DÍA DE HOLANDA “La horticultura como sector circular de la economía”

,
dia-de-hollanda

Spaanse interesse voor Nederlandse circulaire tuinbouw

Hoe verschillend beide landen ook zijn, Spanje en Nederland kunnen veel van elkaar leren als het gaat om circulaire tuinbouw. Daarom organiseerde de Nederlandse ambassade een ‘Dia de Holanda: La horticultura como sector circular de la economía’. Willem Kemmers van Innoventuri was uitgenodigd te spreken tijdens deze bijeenkomst over ‘Tuinbouw als circulaire sector van de economie’.

Om de wereldbevolking te kunnen blijven voeden is een fundamenteel andere omgang met grondstoffen nodig. Dat is de kern van het programma ‘Nederland Circulair in 2050’, dat startte in 2016. Voor de transitie naar een circulaire economie is samenwerking tussen Europese landen cruciaal: economieën zijn immers steeds nauwer met elkaar verweven, zeker binnen de Europese Unie.

Gezamenlijke oplossingen

De Nederlandse ambassade wilde in dit kader de Nederlandse en Spaanse glastuinbouw analyseren en zoeken naar samenhang en kansen op het gebied van de circulaire transitie. Daarom organiseerde ambassade in oktober 2017 een bijeenkomst in Almería.

Uit beide landen was een aantal sprekers uitgenodigd, zoals onderzoeker Marc Ruijs van Wageningen Economic Research en Diego Martínez Cano, voorzitter van de Kamer van Koophandel van Almería. Ambassadeur Van Bonzel opende de bijeenkomst door de wens uit te spreken van “een economie zonder afval die steeds weer terugkeert om ze te recyclen”

Biobased gewasbescherming

Willem Kemmers van Innoventuri was gevraagd een presentatie te geven over de stappen die de Nederlandse tuinbouw zet naar duurzaamheid en biobased economy. Hij gaf tijdens zijn presentatie verschillende Nederlandse voorbeelden. Zo kunnen resten van aubergines gebruikt worden in vezelplaten voor gevelbouw, en tomatenafval is de basis van kleurstoffen voor sommige dranken. De Spaanse bezoekers waren vooral onder de indruk van de kartonnen dozen die zijn gemaakt van de resten van tomaten en van de mogelijkheden voor gewasbescherming. Zo kunnen extracten van tomatenstengels gebruikt worden om valse meeldauw in komkommers te bestrijden.

Wijzer en geïnspireerd

De transitie naar een circulaire economie draait voor een klein deel om techniek; samenwerking is vele malen belangrijker. Daarom is een bijeenkomst als ‘Dia de Holanda: La horticultura como sector circular de la economía’ zeer waardevol. Vertegenwoordigers uit Spanje én Nederland zijn die dag een stuk wijzer en geïnspireerd naar huis gegaan. Willem Kemmers van Innoventuri is trots dat hij daarvan deel mocht uitmaken.

Zie het Spaanstalige verslag en meer foto’s van de bijeenkomst op: http://joseantonioarcos.es/2017/10/08/dia-holanda-almeria-agricultura/

Vaardigheden

Gepubliceerd op

11 januari 2018