Bio composiet design buitenmeubilair

, , , , ,
biobased-bank-amsterdam

baobased-sofaHet is niet het eerste waar je aan denkt als je het gras op akkers bij Schiphol ziet. Toch is dit olifantsgras de grondstof voor acht zitbanken die in januari 2016 op Schiphol en op een andere plek in de gemeente Haarlemmermeer komen.

Het gaat om een demonstratieproject met het toepassen van bio-materialen gemaakt van lokaal geteelde gewassen. Daar zit een hele wereld achter.

Nieuwe manieren van produceren

Wethouder John Nederstigt (Gemeente Haarlemmermeer) ziet de bankjes als een stap op weg naar een betere samenleving. “We maken, we gebruiken en gooien weer weg. We putten de aarde uit door het gebruik van fossiele grondstoffen en we creëren een enorme afvalberg op het land en een plastic soep in de oceanen. Daarom moeten we overstappen op nieuwe manieren van produceren en consumeren. Bankjes maken van natuurlijke grondstoffen bijvoorbeeld.”

Biocomposiet

Willem Kemmers (Innoventuri, in opdracht van) Hogeschool InHolland Delft vertelt hoe dat werkt. “Een aantal agrariërs begon een paar jaar geleden met het telen van olifantsgras (miscanthus) en hennep op akkers rond de luchthaven om ganzen af te schrikken. Want die vogels hinderen het vliegverkeer. De ganzen bleken het snelgroeiende hoge gewas inderdaad te mijden. Schiphol en haar partners besloten daarom het verbouwen van die grassen flink uit te breiden. Bijkomend voordeel is dat het sterk vezelhoudende materiaal enorm geschikt is als grondstof voor biocomposiet en biobeton. Dat gebruiken wij nu voor straatmeubilair.”

Natuurlijke vezels

Even een stukje techniek: biocomposiet wordt gemaakt van natuurlijke vezels zoals vlas en hennep. Als die vezels een harslaag krijgen die grotendeels uit planten wordt gewonnen ontstaat een glad, duurzaam materiaal dat lijkt op kunststof. Het lukt nog niet om van miscanthus biocomposiet of hars te maken, maar het kan wel goed worden gebruikt voor biobeton. In combinatie met biocomposiet is dat prima om bijvoorbeeld zitbanken van te maken.

Miscanthus-beton

Samen met onder meer Schiphol, Miscanthusgroep (de agrariërs die het olifantsgras verbouwen), Hogeschool InHolland en Strukton sloot de gemeente in September een overeenkomst. De afspraken zijn helder: de studenten van InHolland zorgen voor het omhulsel van vlas en hennep voor de acht zitbanken. Strukton vult de banken met miscanthus-beton zodat ze voldoende gewicht hebben en niet omwaaien. En de studenten monitoren vervolgens hoe het natuurlijke materiaal zich houdt tijdens het gebruik van de banken.

Bron: Informeer Krant van de gemeente Haarlemmermeer – Jaargang 10, nummer 33, donderdag 3 september 2015

 

Ontwerp

In opdracht van Hogeschool InHolland is door Itsaso Gonzalez voor haar eindopdracht van Faculteit Industrieel Ontwerp aan de TU Delft, een set BioBased buitenmeubilair ontworpen. InHolland wil hiermee het potentieel van BioBased composiet materiaal demonstreren en promoten. Een gerichte studie naar onder andere de markt, materiaal en gedrag van gebruikers heeft invloed gehad op het uiteindelijke ontwerp.

biobased-sofaVoor het ontwerp van het nieuwe concept voor buitenmeubilair is aandacht besteed aan gedrag en gewoonten van gebruikers. De belangrijkste focus was gericht op het comfort van de gebruikers die een kort rustmoment zoeken. Voor elke gebruiker  heeft comfort een andere betekenis. Daarom is een ontwerp gemaakt waarin verschillende rustposities kunnen worden aangenomen. Een ander doel is om de omgeving rondom meubilair schoon te houden. Voor dat doel is de functie van een afvalbak in het ontwerp meegenomen. Het meubilair kan zo geplaatst worden dat de gebruiker wordt uitgenodigd om even uit te rusten, terwijl het meubilair ook voetgangers kan begeleiden in een looprichting.

 

Jaizkibel buitenmeubilair is een stijlvol en origineel set van buitenmeubilair. Het is hoofdzakelijk geconstrueerd uit biocomposiet materiaal, gebaseerd op vezels en materialen gewonnen uit biologische oorsprong. De nieuwe, complexe en afwijkende eigenschappen van composieten geven enorme mogelijkheden voor een uitmuntend ontwerp. Zij geven een grote vormvrijheid, licht gewicht en een hoge sterkte-gewicht ratio.

De organische en eenvoudige vormen kunnen agressieve vormen van de omgeving verzachten. De multifunctionele uitvoering van het meubilair is bedoeld om korte rustmomenten van de gebruiker te verbeteren, terwijl zij even aandacht voor de omgeving kunnen hebben.

 

 

Partners in dit project waren:

Dit project werd, naast de partners,  mede mogelijk gemaakt door het Centre for BioBased Economy en het programma Duurzame Techniek en Groen

Neem voor meer informatie contact op met projectleider Willem Kemmers [contact Willem Kemmers]

Vaardigheden

Gepubliceerd op

13 juni 2017